Stijl / Type muziek

Magyar Nóta(k) Stijl / Type muziek

Magyar Notak omvatten een breed scala aan stijlen, zoals:

De langzaam gespeelde nummers, genaamd Hallgató (voorbeeld 1 hieronder) , met een vrij tempo en daarom ook wel Rubato genoemd. waarbij dit tempo uiteindelijk wordt bepaald door de gezongen vaak emotionele en melancholieke teksten.

De dansmuziek zoals de Csárdás, (oorspronkelijk vaak gedanst in de csarda = herberg), onderverdeeld in de Lassan (langzame Csárdás) en de Friss (snelle, levendige Csárdás.) Bij die Csardas onderscheidt men twee ritmes, beschreven met de Hongaarse woorden Düvö, met het accent op iedere basnoot, (voorbeelden 3 en 4) en de Ezstam, met het accent op iederere 1e en 3e basnoot. (voorbeelden 2 en 4) Daarbij worden deze basnoten met accent afgewisseld door een afterbeat (“tegenprik”) vooral gespeeld door een altviool, de zogenaamde bratch. (voorbeeld 12) Vaak worden een aantal csárdas melodieën in serie gespeeld (Csárdasok) met als gangbare volgorde de Lassu, de Csárdás en meestal eindigend met een Friss. (voorbeeld 6)

Een aparte ontwikkeling vormden de ronselaars van het Hongaarse leger met de Verbunkos, (wervingsdans, voorbeeld 7 ) in oorsprong een boeren dans, gespeeld door zigeuners.. Daarnaast ontstond later in de elitaire kringen de Palotás paleisdans, paleis dans) . Beide types dansen worden soms ook onder de category csárdás gerekend. De Nota of het lied, (voorbeeld 9) met een grote verscheidenheid van stijlen. Ook de langzame dans Andalgó (voorbeeld 10) behoort tot deze categorie. Deze Andalgó is vaak herkenbaar door de “a-ritmische afterbeat of tegenprik” van de altviool als bratch. Veel voorbeelden staan met de vermelding “A” op de pagina “Song”op cimbalom.nl

Naast magyar nóta speelden de zigeuners ook hun Zigeuner liederen, of Gipsy nóta (voorbeeld 11) in een geheel eigen herkenbare stijl.

Een interessante site met bekende Magyar Nóta is Magyarnota.com

Facebook