Het Gypsy hart van Budapest

Virtuoze, wervelende en meeslepende café- en restaurantmuziek uit Budapest

In Boedapest is de Zigeunermuziek springlevend. In Nederland speelde deze muziek een belangrijke rol. Tot eind vorige eeuw waren er diverse orkesten die vast speelden in bijvoorbeeld het Kurhaus in Scheveningen en Hotel Engels in Rotterdam.

Ondanks een grote traditie is deze prachtige Hongaarse muziek in Nederland niet veel meer te beluisteren. Maar daar komt verandering in! In het seizoen 2015/2016 brengt de Stichting Magyar Nóta vier toporkesten uit Boedapest naar Nederland voor wervelende en meeslepende programma’s. Deze stichting wil Hongaarse Zigeunermuziek weer op de podia brengen.

De orkesten zijn van ongekende kwaliteit en geven een mooi beeld van de virtuositeit en het brede en toegankelijke repertoire van deze musici uit Boedapest. Traditionele levensliederen uit de Balkan, snelle, swingende dansen en csardassen wisselen elkaar af. Daarnaast is het melancholische, romantische en swingende salonrepertoire ook opgenomen.

In het seizoen 2014/2015 zijn met deze orkesten al als proef en met veel succes concerten gegeven in Assen, Utrecht en Amsterdam. Elk van de orkestleiders heeft zijn eigen stijl en de programma’s zijn dan ook verschillend van programma en stijl. De Nederlandse klarinettist en zigeunermuziekkenner Willem Gülcher speelt een rol in het programma, om de muziek toe te lichten en daardoor het programma voor de leek ook toegankelijk te maken.

Initiatiefnemer is de Stichting Magyar Nóta en namens deze klarinettist Willem Gülcher, die al dertig jaar deze muziek in Nederland en in Boedapest speelt. Hij kent de muziek en de musici door en door. In Nederland heeft hij een centrum voor de Hongaarse zigeunermuziek opgezet om deze muziek weer plek te geven in Nederland. Dit centrum heeft een ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten gekregen vanwege de kwaliteit van (met name) de programmering van Hongaarse zigeunermuziek. Sinds 2013 organiseert Ernest Loot in Splendor Amsterdam concerten met de musici, die een zaalbezetting van ruim 80% trekt.

De Stichting Magyar Nóta is de producent van het programma en heeft beschikking over de bestanden van honderden zigeunermuziekliefhebbers door het hele land en deze kunnen worden ingezet bij de promotie. Deze stichting is door Willem Gülcher opgericht en heeft als doel Hongaarse Zigeunermuziek in Nederland weer te laten horen.

De periode waarin het programma wordt aangeboden met telkens een ander Hongaars orkest met een eigen en onderscheidende stijl:

A.   15-22 september 2016   Péter Berki Band
B.   08-15 december 2016   Lajos Pádár quartet
C.